VALINNAISAINEKUVAUKSET 2025 – 2026
TAIDE-JA TAITOAINEET
(Pitkä valinnainen. Valitaan 4 kurssin kokonaisuus, joista 1. ja 2. kurssi suoritetaan 8. luokalla ja 3. ja 4. kurssi 9. luokalla.)
Liikunnan syventävät opinnot 1 2 3 4
Tarkoituksena on syventää osaamista tutuissa lajeissa. Mahdollisuuksien mukaan tutustutaan myös uusiin lajeihin, joihin ei aiemmilla perusliikunnan tunneilla välttämättä ole ehditty tutustua. Tarkempi kurssiohjelma laaditaan yhdessä oppilaiden kanssa.
Valinnainen kotitalous 1 2 3 4
Valinnainen kotitalous on kaikille kotitalouden opiskelusta kiinnostuneille. Arvioidaan osana kotitalouden opetusta. Nämä kurssit täydentävät tietoja, taitoja, asenteita ja toimintavalmiuksia sekä lisäävät arjenhallintataitoja, hyvinvointia ja valmiuksia pitkäjänteiseen työskentelyyn, yhdessä toimimiseen ja ongelmanratkaisuun. Keskeisessä osassa ovat kädentaidot ja luovuus sekä kyky tehdä kestäviä valintoja arjessa. Kerrataan ruokaosaamista ja suomalaiseen ja kansainväliseen ruokakulttuuriin liittyvää tietämystä. Suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia leivonnaisia ja aterioita. Asuminen ja yhdessä eläminen osa-alueessa lisääntyvät puhtaanapito ja asumiseen liittyvät taidot. Kuluttaja- ja talousosaaminen harjaannuttaa pohtimaan omia kulutusvalintoja. Työskentely painottuu käytännön tekemiseen
Valinnainen kuvataide 1 2 3 4
Kuvis jatkuu kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla valinnaisaineena. Jos sinusta on kiva tehdä kuvia, kehittää omia taitojasi ja tietojasi kuvataiteen saralla, valinnaiskuviksen tunneilla siihen tarjoutuu aikaa ja mahdollisuuksia. Valinnaiskuviksessa kokeillaan monenlaisia tekniikoita ja töitä tehdään yksin tai porukalla.
Valinnainen musiikki 1 2 3 4
Kaikille kursseille riittää seitsemännellä luokalla hankitut taidot, innokas mieli ja halu oppia lisää musiikista.
Valinnaisessa musiikissa perehdytään syvemmin soittamiseen ja laulamiseen. Opit valitsemasi soittimen perusasiat ja halutessasi voit syventää taitojasi jo osaamassasi soittimessa. Tutkitaan erilaisia musiikinlajeja kuunnellen ja musisoiden. Opetellaan laulamaan moniäänisesti ja mikrofonia käyttäen. Kurssilla on mahdollisuus halutessaan tutustua tarkemmin myös oman mielenkiinnon kohteisiin musiikin alalta esim. esitelmiä tehden. Kurssin tuotoksia pyritään tuomaan esille koulun juhlissa ja tapahtumissa kurssilaisten innostuksen mukaan. Oppilaat voivat itse vaikuttaa musisoitaviin kappaleisiin, pääpaino ajankohtaisella musiikilla.
Valinnainen tekninen työ 1 2 3 4
Käsityössä opetellaan ymmärtämään, arvioimaan ja kehittämään erilaisia teknologisia sovelluksia sekä käyttämään opittuja tietoja ja taitoja arjessa. Käsityössä kehitetään oppilaiden avaruudellista hahmottamista, tuntoaistia ja käsillä tekemistä, jotka edistävät motorisia taitoja, luovuutta ja suunnitteluosaamista. Käytössä käsityövalineet, puun- ja metallintyöstökoneet, sähkö- ja kaasuhitsausmenetelmät ja 3D-tulostimet. Materiaaleina puu, metalli, muovit. 9. luokan keväällä päättötyö.
Valinnainen tekstiilityö 1 2 3 4
Valinnainen tekstiilityö 8. - 9. lk (2vvt , ns. pitkä valinta) Toteutettavat työt lähtevät liikkeelle oppilaan omista tarpeista ja edellytyksistä kuitenkin niin, että tunneilla tutustutaan useampaan tekstiilityön tekniikkaan sekä sovelletaan niitä omiin töihin. Sisällöt: suunnittelu, värjäys + kankaan kuviointi eri tekniikoilla, ompelu, lankatyöt, (kone)kirjonta ja kankaankudonta kangaspuilla.
Lyhyt valinnainen (1 tai 1+1 kurssia 8. ja 9.-luokilla)
Kotitalouden syventävä kurssi 1 2
Suunnattu oppijoille, jotka ovat valinneet kotitalouden 2 vvt valinnaisen. Arvioidaan osana kotitalouden opetusta. Kurssilla syvennetään ja laajennetaan kotitalouden sisältöjä. Kehitetään kotitalouden taitoja ja sovelletaan niitä uusissa tilanteissa. Suunnitellaan ja toteutetaan arki- ja juhlaruokia oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Tutustutaan kotitalousalan asiantuntijoihin ja yrittäjyyteen. Kurssi painottuu käytännön työskentelyyn ja suunnitteluun.
Kuntoliikunta 1 2
Kuntoliikuntakurssilla pyritään tehostamaan omaa säännöllistä liikkumista. Lisäksi tavoitteena on oman kunnon kohottaminen ja seuraaminen. Kurssin painopisteenä on lihaskuntoharjoittelu sekä aerobisen kunnon kohottaminen. Opettaja tarkentaa kurssin sisällön yhdessä oppilasryhmän kanssa.
Lastuja ja hiontaa 1 2
Puutyökurssi, jonka Suunnitellaan puutyö, jonka valmistuksessa käytetään työkaluja ja koneita. Sopii myös niille, joilla ei ole ollut teknistä työtä yläasteella. Kerrataan puuntyöstötyökalujen ja -koneiden turvallinen käyttö.
Laulukurssi 1 2
Kurssilla lauletaan yksi- ja moniäänisiä kappaleita pianon, kitaran tai taustanauhan säestyksellä ja kokeillaan myös ilman säestystä laulamista. Opit käyttämään mikrofonia ja myös äänenkäyttöä ilman vahvistusta. Kurssilla valmisteltuja lauluja voidaan säestää myös bändikurssin voimin tarvittaessa. Kurssin tuotoksia pyritään tuomaan esille koulun juhlissa ja tapahtumissa kurssilaisten innostuksen mukaan. Oppilaat voivat itse vaikuttaa musisoitaviin kappaleisiin, pääpaino ajankohtaisella musiikilla.
Piirustus ja maalauskurssi 1 2
Piirtämistä ja maalaamista rakastaville. Jos mietit, mikä on akvarelli- ja akryylimaalauksen ero, se selviää tällä kurssilla. Jos olet jo kokeillut kaikkea, niin aina kannattaa treenata lisää, sillä vain tekemällä kehittyy. Piirtäminen ja maalaaminen on (melkein) aina kivaa!
Tekstiilityön syventävä 1 2 8. ja 9. luokalla (1 + 1)
Tekstiilityön syventävä kurssi (2 vvt ns pitkä valinta) 8. ja 9. luokka Kokeillaan erilaisia tekniikoita ja toteutetaan niillä tekstiilejä oppilaan omien suunnitelmien perusteella. Syvennetään osaamista eri alueilla. Sisältö painottuu oppilaan toiveiden mukaan. Tutustutaan erikoistekniikoihin.
MUU T VALINNAISAINEET
(Pitkä valinnainen. Valitaan 4 kurssin kokonaisuus, joista 1. ja 2. kurssi suoritetaan 8. luokalla ja 3. ja 4. kurssi 9. luokalla.)
Design 1 2 3 4
Muotoilu eli design, arkkitehtuuri ja sisustussuunnittelu, kuvanveisto ja tilataide sekä esinesuunnittelu ovat tämän kokonaisuuden sisältöjä. Kurssien lopuksi toteutat yksin tai yhdessä projektin, jonka tuloksena syntynyt työ sijoitetaan esille esimerkiksi yläkoulun korkeaan aulatilaan tai julkiseen tilaan kuten kirjastoon. Tutkitaan ja kokeillaan eri materiaalien tarjoamia mahdollisuuksia. Voit suunnitella ja toteuttaa esimerkiksi pienoismalleja, roomboxeja, veistoksia, sisustuksia, tilateoksia tai vaikkapa jääkaappimagneetteja. Muoti myös mukana.
Hitsausta ja kipinöitä 1 2 3 4
Syvennetään 7lk opittuja hitsaustaitoja ja tutustutaan muihin koululla oleviin hitsausmenetelmiin sekä teoriassa että käytännössä. Suunnitellaan metallityö, jonka valmistuksessa tarvitaan erilaisia hionta- ja hitsaustekniikoita. Kurssin alussa käytetään aikaa suunnitteluun ja piirtämiseen. Menetelminä Mig-, puikko-, kaasu- ja pistehitsaus.
Maukkaita makuja 1 2 3 4
Suunnattu kotitaloudesta kiinnostuneille ja innostuneille oppilaille, joiden perustaidot ovat hyvät ja jotka kykenevät itsenäiseen suunnitteluun ja työskentelyyn ja harrastavat kotitalouteen liittyviä tehtäviä myös kotona. Kurssista tulee oma numero. Ohjataan oppilaita itsenäiseen työskentelyyn, suunnitteluun ja päätöksentekoon sekä yhteistyöhön ryhmissä. Oppilas oppii tekemään kestävän kehityksen mukaisia valintoja ja toimimaan vastuullisen ja harkitsevan kuluttajan tavoin. Kurssilla tutustutaan eri ruoanvalmistus- ja leivontamenetelmiin sekä ruokakulttuureihin. Opetus perustuu osittain oppilaiden omiin suunnitelmiin. Opiskelu painottuu käytännön työskentelyyn.
Media 1 2 3 4
Mediakurssilla tehdään esim. mainoksia, uutisia, animaatioita, elokuvia ja radio-ohjelmia. Suunnitellaan logoja, julisteita ja muita painotuotteita. Kurssilla käytetään välineinä kameroita ja tietokoneita, mutta esim. sarjakuvia voi tehdä ihan perinteisesti piirtämällä. Tekemällä opitaan käyttämään kuvankäsittely- ja videoeditointiohjelmia. Media on viestien välittämistä.
Palloilu 1 2 3 4
Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan uusiin pallolulajeihin sekä syvennetään osaamista jo aiemmin tutuissa lajeissa. Tavoitteena on kehittää henkilökohtaisia lajitaitoja, taktista osaamista sekä toimimista osana joukkuetta. Opetus perustuu eri vuodenaikojen ja paikallisten olosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Saksa 1 2 3 4 (2h/vko 8-luokalla, 2h/vko 9.luokalla)
Saksan kielen opiskelu on pääasiassa kuten muidenkin kielten opiskelu (puhuminen, sanaston ja rakenteiden opiskelu, luetun ymmärtäminen, kirjoittaminen, kuunteleminen). Läksyjä ei yleensä ole, kokeet pidetään (puolet kokeista parikokeina). Numeroarviointi
8.luokan aikana opetellaan kielen perusasioita: numerot, itsestä kertominen, perheestä, vapaa-ajasta ja koulusta kertominen ja tutustutaan Saksaan ja saksankieliseen kulttuuriin. Opitaan kielen rakenteiden perusteet. 9.luokan aikana opitaan matkailusanastoa ja matkailutilanteita (sää, ostostilanteet ravintolassa ja vaatekaupassa), asuminen. Tutustutaan Itävaltaan. Opitaan rakenteet: kerrataan 8.luokan asioita ja syvennetään, menneen ajan aikamuoto.
Tanssi 1 2 3 4
Tanssin tavoitteena on kehittää oman kehon hallintaa ja tuntemusta sekä koordinaatiokykyä tutustumalla tanssin eri muotoihin. Tutustutaan mm. hiphoppiin, streetdanceen, luovaan tanssiin, afro- ja jazztanssiin. Kurssilla harjoitellaan musiikin ja liikkeen yhdistämistä sekä musiikin ilmaisua liikkeen avulla. Oppilaiden itsetuntoa ja itseilmaisua kehitetään mahdollisten esiintymisten ja omien koreografioiden suunnittelemisen avulla. Tunneilla tehdään erilaisia koreografioita kaikki yhdessä sekä pienemmissä ryhmissä. Opetellaan suunnittelemaan ohjelmia myös itse. Kaikkia näitä tuotoksia voidaan esittää koulumme eri juhlissa. Tutustutaan ryhmässä liikkumiseen sekä oman kunnon kohottamiseen musiikkiliikunnan avulla. Tunneilla parannetaan lihaskuntoa liikkuvuusharjoittelua unohtamatta. Tärkeää on yksittäisiin liikuntatunteihin liittyvät positiiviset kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Tunnit pidetään pääasiassa lukion salissa, mutta välillä pidämme tunteja myös Tähtiareenan puolella. Tunneilla saattaa käydä vierailevia opeja, esimerkiksi cheerleadingin tai jonkun tanssilajin parista. 9. luokalla valinnaisryhmän on mahdollista osallistua Koululiikuntaliiton Power Mover -tanssikilpailuun.
Tietotekniikka 1 2 3 4
Valinnaisessa atk:ssa kootaan tietokoneita, ohjelmoidaan pelejä, käsitellään tekstiä, kuvia, videoita, ääntä ja taulukoita. Harjoitellaan julkaisujen tekemistä ja rakennetaan moninaisia julkaisuja.
Lyhyt valinnainen (1 tai 1+1 kurssia 8. ja 9.-luokilla)
Leivontaa ja kotiruokaa 1 2
Suunnattu erityisesti niille oppilaille, joilla ei ole kotitalouden pitkää kurssia.
Kurssilla syvennetään seitsemännellä luokalla opittuja tietoja ja taitoja. Opitaan lisää yhteistyötaitoja ja toisten huomioimista sekä opitaan hallitsemaan kodin arkea. Arvioidaan kotitalouteen ja asumiseen liittyviä palveluita sekä rahankäyttöön liittyviä seikkoja. Ohjataan oppilasta selviytymään arjen pyörityksestä omassa opiskelija-asunnossaan. Opitaan valmistamaan monipuolista ja edullista ruokaa. Suunnitellaan ja toteutetaan arki- ja juhlaruokia oppilaiden kiinnostuksen mukaan huomioiden taloudellisuus, ruokaturvallisuus ja ympäristöasiat. Työskentely painottuu käytännöntyöskentelyyn.
Palloilun tekniikka 1 2
Kurssilla perehdytään eri palloilulajien henkilökohtaisten lajitaitojen kehittämiseen. Kurssilla tarjotaan erilaisia lajitaitoharjoitteita sekä erilaisia viitepelejä varsinaisen pelaamisen lisäksi. Opettaja tarkentaa kurssin sisällön yhdessä oppilasryhmän kanssa. Opetus perustuu eri vuodenaikojen ja paikallisten olosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Piirtämään 1 2
Pidätkö piirtämisestä? Piirtämään- kurssilla piirretään lyijykynällä, puuväreillä, hiilellä, erilaisilla liiduilla, jne. Piirretään mallista ja muistista ja käytetään paljon mielikuvitusta. Kurssilla voidaan kokeilla myös grafiikan tekemistä. Piirtäminen piristää.
Valokuvaus 1 2
Valokuvalla ilmaiset tunteita ja tallennat ohikiitäviä hetkiä. Valokuvauskurssilla tehdään itse kamera (pahvilaatikosta) ja tutustutaan pimiötyöskentelyyn. Kuvia otetaan myös kännykkäkameralla ja digitaalisella järjestelmäkameralla. Kokeillaan, miten voit pysäyttää liikkeen tai piirtää valolla pimeässä…
Elektroniikkarakentelu 1(8-luokalla)
Rakennetaan käytännöllisiä elektroniikkatöitä rakennussarjoista. Opitaan piirilevyn valmistaminen, osien tunnistaminen ja niiden toiminta, sekä oikea juotostekniikka.
Englannin valinnaiskurssi (9-luokalla) 1 Kurssilla harjoitellaan ja vahvistetaan englannin suullista kielitaitoa erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Kurssiin sisältyy myös kirjallista tuottamista ja sanaston syventämistä. Tutustutaan myös englanninkielisten maiden kulttuureihin ja tapoihin. Kurssin sisältöä sovitetaan kunkin ryhmän ja oppilaiden tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan. Kaikki työt tehdään tuntien aikana eikä kurssilla pidetä kokeita. Come and enjoy English!
Entisöinti 1 (9-luokalla)
Kunnostetaan ja entisöidään oppilaan tuoma pieni huonekalu tai muu sopiva tuote. Kurssi sisältää esineen materiaalien ja pintakäsittelyaineiden tunnistamista, kunnostussuunnitelman tekemisen ja esineen kunnostuksen, pintakäsittelyn ja tarvittaessa verhoilun.
Keräile, metsästä, kalasta 1 ( 8. tai 9-luokalla)
Kurssilla Syvennetään biologian opintoja käsittelemällä metsien monikäyttöön liittyviä teemoja kuten metsästys, kalastus, retkeily ja syötävät marjat/sienet, sekä niiden käsittely.Huom! 8.luokan keväällä voit valita 9. luokalla suoritettavaksi
Biologian tutkimus- ja preparointikurssi 1 Laajennetaan biologista osaamista harjoittelemalla esim. preparaattien tekoa sekä mikroskopointia, laboroimalla ja tekemällä pieniä kokeita. Erityisesti keskitytään 9. luokan biologian aihekokonaisuuksiin ( esim. ihmisen biologiaan).
Kuosi ja pinta 9.lk (1 vvt, tekstiilityön ns. lyhyt valinta)
Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan oma vaate- ja asustekokonaisuus uusia ja uudistettavia materiaaleja hyödyntäen. Perehdytään vaatteen suunnitteluprosessiin sekä syvennetään kaavoitus- ja koneompelutaitoja. Lisäksi tarkastellaan muotia monipuolisena ilmiönä.
Maantieteen tutkimusmenetelmiä –kurssi 1 (8. tai 9. luokalla) Kurssin tavoitteena on tutustua maantieteen työskentelytapoihin luonnossa ja luokassa esim. kartografian perusteiden, pienimuotoisten (esim. maaperä/vesi) tutkimusten ja havainnoinnin (ympäristön tila) avulla.
Pistoja, pintoja ja printtejä 8. lk (1 vvt, tekstiilityön ns. lyhyt valinta)
Kurssilla suunnitellaan, kokeillaan ja valmistetaan oma käsityöprojekti valinnan mukaan (esimerkiksi ompelua, neulomista, virkkausta, kudontaa ja huovutusta).Tutkitaan ja kokeillaan uusien ja perinteisten materiaalien muokkaamismahdollisuuksia omaan työhön soveltaen (esimerkiksi värjäys, painanta, käsinkirjonta, konekirjonta, päällike ja alikeompelu tai katoavat materiaalit).
Rohkeutta esiintymiseen 1 (8. tai 9. luokalla)
Tavoitteena on rohkaistua ja kehittyä itseilmaisussa ja esiintymisessä. Kurssilla työskennellään paljon pareittain ja ryhmissä ja harjoitellaan esimerkiksi erilaisia puhumisen tilanteita, keskittymistä, rentoutumista, äänenkäyttöä, nonverbaalista viestintää (eleet, ilmeet, liikkeet), improvisaatiota, pieniä näytelmiä ja pieniä elokuvia. Kurssilla voidaan tehdä pienimuotoisia esityksiä koulun arkeen ja juhliin. Mahdollisuuksien mukaan vieraillaan teatterissa.
Ruotsin valinnaisainekurssi 1
Ruotsin kielen kertaaminen ja sanaston laajentaminen. Harjoitellaan kaikkia kielen osa-alueita monipuolisesti: kuunteleminen, puhuminen, tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, rakenteet, sanasto. Tutustutaan ruotsinkieliseen kulttuuriin (esim. musiikki, elokuvat, ruoka, urheilu, muoti, pelit). Kurssiin voi kuulua oman projektityön tekemistä (esim. posteri, video, power point jne.) ja vierailuja. Kurssin sisältöä voidaan muokata oppilaiden toiveiden mukaan.
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle, huoltajille ja johtokunnalle