JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017
1. OPPILAAN OIKEUDET
Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön (perusopetuslaki 29 §, perusopetuslaista käytetään lyhennettä POL tästä eteenpäin).
Opetukseen osallistuvalla on koulun työpäivinä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä oppilaanohjausta (POL 30 §).
Oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämä tarvittava oppilashuolto (POL 31 §).
2. KOULUN TURVALLISUUDEN JA VIIHTYISYYDEN VARMISTAMINEN
Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänellä ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta opetuksesta. Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (POL 35 §). Kouluun ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä (POL 29 §).
- Otan vastuun omista teoistani ja käytöksestäni.
- Otan vastuuta myös toisista ja annan kaikille koulussa työskenteleville työrauhan.
- Pidän luokat, käytävät ja koulun piha-alueen siistinä. Kohtelen kunnioittavasti koulun ja toisten oppilaiden omaisuutta.
- Liikun käytävillä rauhallisesti ja vältän melua.
- En kiusaa toisia.
- Noudatan ruokailuvuoroja.
- Ruokailen siististi ja palautan astiat niille osoitettuun paikkaan.
- Noudatan opettajan ja koulun muun henkilökunnan antamia turvallisuus- ja käyttäytymisohjeita.
Turvallisuuden varmistaminen:
- Koululla on nauhoittava kameravalvonta ja automaattinen paloilmoitinlaitteisto.
- Rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta POL 29 §:n 2 momentissa tarkoitettu kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista. (POL § 36 d)
- Koulun opettajalla ja rehtorilla on työpäivän aikana oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassa olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa, sellaisen POL :n 29 §:n 2 momentissa tarkoitetun kielletyn esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta… (POL § 36 e)
Oppilaan vastuu:
Koulun tai koulussa työskentelevien omaisuuden rikkomiseen tai sotkemiseen syyllistynyt oppilas on velvollinen korvaamaan korjaus- ja siivouskulut kokonaisuudessaan (vahingonkorvauslaki luku 2, § 2). Oppilas voidaan kasvatuksellisista syistä määrätä puhdistamaan tai uudelleen järjestämään oppilaan tahallaan tai huolimattomuuttaan likaaman tai epäjärjestykseen saattaman koulun omaisuuden tai tilan (POL 35 §).
Varkaudet, pahoinpitelyt ja muut vakavat rikkomukset ilmoitetaan poliisille.
Koulu ei pääsääntöisesti korvaa oppilaan rikkoutuneita vaatteita tai muuta omaisuutta.
- Pyrin ehkäisemään vaaratilanteet jo ennakolta toimimalla harkitusti ja rauhallisesti kaikissa koulun tiloissa. Ilmoitan havaitsemistani vaaroista koulun henkilökunnalle.
3. KOULUPÄIVÄ JA OPPITUNNIT
- Tulen oppitunneille ajoissa.
- Jätän ulkovaatteet lokerikkooni ja riisun päähineeni oppituntien ja ruokailun ajaksi.
- En käytä mobiililaitetta (esim. matkapuhelinta) oppitunneilla ilman opettajan erillistä lupaa.
- Pidän tarvittavat opiskelu- ja liikuntavälineet mukanani.
- Jätän polkupyörän tai mopon pihalle niille varatuille alueille.
- Noudatan tietoturvallisuudesta annettuja ohjeita ja nettietikettiä.
- Esitän lähteen lainatessani toisen tekemää tuotosta.
4. KOULUN ALUEELTA POISTUMINEN JA POISSAOLOT
Koulun alueelta poistuminen kouluaikana on kielletty koulun ulkopuolella pidettäviä oppitunteja tai muita koulun tilaisuuksia lukuun ottamatta.
Kesken koulupäivän oppilas voi poistua koulun alueelta vain huoltajan kirjallisesta pyynnöstä, joka osoitetaan luokanvalvojalle (tai rehtorille luokanvalvojan ollessa poissa).
Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan poissaoloista (esim. sairastumisesta) mahdollisimman pian luokanvalvojalle.
Koulun työaikaan sijoittuva oppilaan loma anotaan erillisellä lomakkeella joko luokanvalvojalta ( korkeintaan viisi (5) koulun työpäivää) tai rehtorilta (yli viisi (5) koulun työpäivää). Loma tulee anoa viimeistään viikkoa ennen loman suunniteltua alkamisajankohtaa.
5. TUPAKOINTI JA PÄIHTEET
Tupakointi koulualueella ja alle 18-vuotiaalla tupakkatuotteiden hallussapito on tupakkalain mukaan kielletty (tupakkalaki §:t 74 ja 118). Päihteiden (alkoholi, huumeet, lääkkeiden väärinkäyttö) vaikutuksen alaisena koulussa oleminen on kielletty. Kiellot koskevat myös muita koulun tiloissa pidettäviä tilaisuuksia, kuten diskoja.
Kun oppilas jää kiinni tupakoinnista kouluaikana, luokanvalvoja tekee ilmoituksen huoltajalle ja oppilaalle pidetään kasvatuskeskustelu. Tupakoinnin toistuessa pidetään uusi kasvatuskeskustelu. Mikäli kiinnijäämisiä kertyy kolme, niistä annetaan oppilaalle jälki-istuntoa. Jos tupakointi toistuu vielä tämänkin jälkeen, luokanvalvoja tai rehtori tekee jatkuvista/törkeistä tupakkalain rikkomuksista ilmoituksen poliisille 15 vuotta täyttäneistä oppilaista.
6. KURINPITOMENETTELYT
Koulullamme noudatetaan perusopetuslain antamia määräyksiä kurinpidosta (36 §).
Kurinpitotapa riippuu oppilaan rikkomuksen vakavuudesta.
- Opettajan puhuttelu (esim. tunnin häiritseminen tai tehtävien laiminlyönti)
- Tunnilta poistaminen (esim. jatkuva tunnin häiritseminen tai muu epäasiallinen käytös)
- Luokanvalvojan puhuttelu (esim. luvaton poissaolo)
- Rehtorin puhuttelu (esim. edellä mainittujen rikkomusten toistuminen)
- Kasvatuskeskustelu (esim. toistuvat myöhästymiset ja epäasiallinen käyttäytyminen)
- Jälki-istunto (esim. kolmas kiinnijäänti tupakoinnista)
- Opetuksen epääminen jäljellä olevan työpäivän ajaksi (esim. oppilaan väkivaltaisuus tai uhkaava käytös)
- Kirjallinen varoitus (esim. opetuksen häiritseminen, koulun järjestyssääntöjen vakava rikkomus tai vilpillinen menettely)
- Määräaikainen erottaminen koulusta (esim. vakavat rikkomukset tai toistuva epäasiallinen käyttäytyminen kirjallisen varoituksen jälkeen)
KAIKKIEN KOULUSSA TYÖSKENTELEVIEN ODOTETAAN NOUDATTAVAN HYVIÄ TAPOJA JA OTTAVAN MUUT HUOMIOON KAIKISSA TILANTEISSA KOULUN TURVALLISUUDEN JA VIIHTYISYYDEN TAKAAMISEKSI.
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille